Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • In English
  • Suomeksi
  • In English
  • Kirjaudu
Näytä viite 
  •   Etusivu
  • Lauda
  • Erillisteokset ja sarjajulkaisut
  • Näytä viite
  •   Etusivu
  • Lauda
  • Erillisteokset ja sarjajulkaisut
  • Näytä viite
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Vieraanvaraisuuden käsitteellisiä ja paikallisia ulottuvuuksia : mistä on lappilainen vieraanvaraisuus tehty -selvityshankkeen raportti

Nousiainen, Jatta (2015)

 
Avaa tiedosto
Vieraanvaraisuuden_kasitteellisia_ja_paikallisia_ulottuvuuksia_WEB (5).pdf (682.4Kt)
Lataukset: 


Nousiainen, Jatta
Matkailualan tutkimus- ja koulutusinstituutti
2015

ISBN:978-952-6620-21-3
MTI:n julkaisuja
openAccess
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-6620-21-3
Tiivistelmä
Mistä on lappilainen vieraanvaraisuus tehty -hankkeen aikana tuotettu raportti on sekä koulutusta että matkailun kehittämistä tukeva kokonaisuus vieraanvaraisuuden teoriasta sekä lappilaisen vieraanvaraisuuden elementeistä ja kehittämisen haasteista.Raportti koostuu kahdesta osasta: 1) Katsaus vieraanvaraisuuden näkökulmiin ja 2) Selvitys lappilaisesta vieraanvaraisuudesta ja vieraanvaraisuuden kehittämisen haasteista.

Totutusta vieraiden kestitsemisestä poiketen vieraanvaraisuuden käsite on laaja kokonaisuus erilaisia määritelmiä, muotoja, tulkintoja ja tutkimuslinjoja. Vieraanvaraisuuden etymologinen ja historiallinen tausta juontaa juurensa hyvin kaukaa, sillä kyse on ihmisten välisestä vuorovaikutuksesta, isännän ja vieraan välisestä suhteesta. Vieraanvaraisuus voidaan nähdä tilanteesta riippuen myös yksityisenä tai kaupallisena toimintana. Yksinkertaistettuna yksityinen vieraanvaraisuus tapahtuu kotioloissa, kun taas kaupallista toimintaa harjoitetaan vieraanvaraisuusaloilla, kuten majoitus- ja ravitsemisliikkeissä. Vieraanvaraisuus muodostuu isännän ja vieraan välisessä suhteessa. Aina ei ole selvää, kuka on isäntä ja kuka vieras. Esimerkiksi kun muualta kotoisin olevat sesonkityöntekijät tulevat matkailualueelle töihin, he ovat paikallisille vieraita mutta matkailijoille isäntiä.

Vieraanvaraisuus on tutkimuskohteena moniulotteinen. Kauppatieteissä aiheeseen perehdytään muun muassa vieraanvaraisuusalojen kehittämisen näkökulmasta, kun taas yhteiskuntatieteissä vieraanvaraisuus voidaan nähdä linssinä, jonka läpi on mahdollista tarkastella koko yhteiskuntaa. Vieraanvaraisuus on näin ollen liitettävissä ruuan ja juoman tarjoamisen lisäksi muun muassa poliittiseen keskusteluun ja yhteiskunnalliseen päätöksentekoon. Kaiken kaikkiaan vieraanvaraisuus koostuu yksityisellä ja kaupallisella sektorilla erilaisista elementeistä, joiden avulla voidaan tuottaa vieraanvaraisuuden kokemuksia vieraille ja asiakkaille. Kokemukseen vaikuttavat henkilökunnan ja isännän käytöksen lisäksi fyysinen toimintaympäristö, kuten sisustus, huonekalut ja musiikki.

Vieraanvaraisuus on myös kulttuurisidonnainen ilmiö. Lapissa vieraanvaraisuutta määritteleviä elementtejä ovat paikalliset ihmiset sekä luonto. Lappilaisten avuliaisuus on yksi osoitus vieraanvaraisuudesta. Luonto puolestaan on vahva osa lappilaisten elämäntapaa. Lisäksi luonto toimii Lapissa vieraanvaraisuuden mahdollistajana, vieraanvaraisuustyön määrittäjänä ja vieraanvaraisuuden tapahtumaympäristönä.

Lapissa on myös edelleen kehitettävää vieraanvaraisuudessa. Kehittämisen haasteet voidaan jaotella globaalia toimintaympäristöä, yhteiskuntaa, aluetta ja yritystä koskeviin. Yhteiskunnan tasolla saavutettavuus on yksi suurimpia haasteita. Alueen näkökulmasta vieraanvarainen asenne on pitkälle yksilöstä johtuvaa ja sesonkityövoiman vaihtuvuus asettaa haasteita vieraanvaraisuuden kehittämiselle. Yrityksissä puolestaan vieraanvaraisuuden elementtien tunnistaminen ja ottaminen osaksi palvelua sekä yhteistyön parantaminen takaisivat myös vieraille ja asiakkaille entistä parempia paikallisuuden ja vieraanvaraisuuden kokemuksia.

Matkailun myötä vieraanvaraisuus on Lapissa kaupallistunut. Alueella on kuitenkin edelleen nähtävissä ja koettavissa aitoa vieraanvaraisuutta, jonka tuominen osaksi palvelua voisi parantaa matkailutoimijoiden kilpailukykyä. Kaupallisesta toiminnasta huolimatta matkailun lähtökohtana Lapissa voisi edelleen olla asenne: ”Kuinka voin auttaa?”
Kokoelmat
  • Erillisteokset ja sarjajulkaisut [284]
LUC kirjasto | Lapin yliopisto
lauda@ulapland.fi | Saavutettavuusseloste
 

 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisuajatAsiasanatUusimmatYksikköOppiaineJulkaisijaSarjaSivukartta

Omat tiedot

Kirjaudu sisäänRekisteröidy
LUC kirjasto | Lapin yliopisto
lauda@ulapland.fi | Saavutettavuusseloste