Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • In English
  • Suomeksi
  • In English
  • Kirjaudu
Näytä viite 
  •   Etusivu
  • Lauda
  • Väitöskirjat
  • Näytä viite
  •   Etusivu
  • Lauda
  • Väitöskirjat
  • Näytä viite
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Bridges over the mountain ranges : ethnography on the complexities of transition in women's social position in Nepalese rural communities

Mikkonen, Enni (2017)

 
Avaa tiedosto
Mikkonen_Enni_ActaE_221pdfA.pdf (4.203Mt)
Lataukset: 


Mikkonen, Enni
Lapin yliopisto
2017

ISBN:978-952-337-009-8
Acta electronica Universitatis Lapponiensis
openAccess
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-337-009-8
Tiivistelmä
Naisten sosiaalisen aseman muutos on yksi keskeisimmistä tavoitteista kansallisessa ja kansainvälisessä kehitysyhteistyössä, joka vaikuttaa laajasti Nepalissa. Samaan aikaan paikallisyhteisöt edistävät sosiaalista muutosta ruohonjuuritasolla. Eri tasoilla ajetun muutoksen suunnat, keinot ja tavoitteet ovat moninaiset, ja ne ovatkin usein ristiriitaisia keskenään. Ne sisältävät myös kolonialistisia ja imperialistisia valtarakenteita, jotka kietoutuvat paikallisiin hierarkioihin ja epätasa-arvoon, mikä monimutkaistaa muutoksen dynamiikkaa. Monimutkaisuutta lisää se, että kulttuuristen ja uskonnollisten perinteiden merkitys naisten ja yhteisöjen hyvinvoinnissa sekä muutoksen taustavoimana usein sivuutetaan kehitysyhteistyön keskusteluissa ja käytännöissä.

Tässä sosiaalityön etnografisessa tutkimuksessa analysoin naisten sosiaalisen aseman muutosprosesseja sekä niiden tavoitteita nepalilaisissa maalaisyhteisöissä. Tutkimus tarkastelee sosiaalista muutosta kompleksisena siirtymänä, jolla on moninaisia suuntia. Samalla se valottaa keinoja muutoksen eettiseen ajamiseen. Osallistun tällä tutkimuksella kansainvälisen sosiaalityön keskusteluihin painottaen erityisesti dekoloniaalista ja feminististä lähestymistapaa. Analyysini paikantuu paikallisen ja kansainvälisen tason sekä teoreettisen ja käytännöllisen tiedon risteyskohtiin.

Tutkimukseni tehtävänä on tuottaa tietoa siitä, miten eettisesti kestävää sosiaalista muutosta voidaan edistää paikallisesti ja globaalisti marginalisoitujen naisten rinnalla. Etsin vastausta tähän kolmella yksityiskohtaisemmalla kysymyksellä: 1) Millaiseksi naisten sosiaalinen asema muodostuu perinteiden ja muutosten risteyskohdassa; 2) Miten globaalit ja paikalliset muutosvoimat risteävät naisten sosiaalisen aseman muutoksessa; 3) Miten naisten omat näkemykset ja ympäristöt, jotka ajavat sosiaalista muutosta, suhteutuvat kansainvälisiin keskusteluihin kehityksestä ja sosiaalisesta muutoksesta. Tutkimukseni analyyttinen fokus on naisten kokemuksissa sekä niiden yhteydessä yhteiskunnallisiin rakenteisiin ja kansainväliseen politiikkaan.

Olen tuottanut ensisijaisen tutkimusaineistoni kuuden kuukauden etnografisessa kenttätyössä (2012–2013) sekä uudelleen vierailuilla yhteensä kuukauden ajan (vuosina 2014, 2015 ja 2016) kahdessa naisten yhteisössä Nepalin maaseudulla. Tutkimuskohtaamiset paikantuivat yhteisöjen arkikonteksteihin sekä paikallisten naisten rekisteröimiin ja johtamiin organisaatioihin, joiden tavoitteena oli edistää kylien kehitystä ja parantaa naisten asemaa. Empiirinen aineisto on tuotettu naisten ryhmä-, pari- ja yksilöhaastatteluilla sekä osallistuvalla havainnoinnilla. Tutkimukseen osallistuneet naiset asemoituivat sekä yhteisöjen keskiöihin että marginaaleihin. Tutkimusta edeltävät kokemukseni Nepalissa vuosilta 2005–2011 seitsemän eri jakson ajan toimivat kenttätyöni kontekstuaalisena ja kulttuurisena taustana. Eettisen tiedontuottamisen sekä epistemologisten hierarkioiden ja etuoikeuksien kysymykset ovat olleet keskeisiä pohdintojani läpi tutkimusprosessin. Niihin liittyy olennaisesti kysymys, miten tasaarvo ja sosiaalinen oikeudenmukaisuus kietoutuvat osaksi sosiaalityön tutkimusta käytännöllisellä ja ideologisella tasolla.

Tutkimus osoittaa, että naiset saivat moninaisia rooleja ja asemia heidän yhteisöissään ja arjessaan. Nuo roolit ja asemat toteutuivat naisten sosiaalisissa suhteissa – vaimoina, miniöinä, äiteinä, ‘siskoina’, yhteisöaktivisteina ja johtajina – sekä tehtävinä ja vastuina – kodinhoitajina, hoivaajina, elättäjinä ja kulttuurin ja uskonnon edustajina. Naisten tarinat kuvastivat monitasoisia marginaaleja ja erityisesti köyhyyden kanssa kamppailu oli niiden keskeinen elementti. Naisten yhteisöllinen asema näyttäytyi samaan aikaan keskeisenä ja rajoitettuna, mikä näkyi myös muutoksen edistämisessä. Naisten keinot sosiaalisen muutoksen ajamisessa olivat moninaiset ja ne linkittyivät muun muassa arkeen, perinteisiin, maahan ja hengellisyyteen. Heidän tavoitteensa kiteytyivät elinkeinon parantamiseen, köyhyyden vähentämiseen sekä pyrkimyksiin tulla kuulluiksi ja nähdyiksi. Tutkimustulokset painottavat, että perinteisiin ja paikallisyhteisöhin kiedotut muutosvoimat – kuten hengellisyys ja tunteet –, jotka ajoivat naisia ajamaan muutosta, ovat eettisesti kestävän sosiaalisen muutoksen ydintä.

Analysoin naisten näkemyksiä sosiaalisesta muutoksesta dekoloniaalisen feministisen teorian valossa. Identifioin viisi muutoksen suuntaa, jotka tunnistavat ja reflektoivat kriittisesti paikallisia ja kansainvälisiä valtarakenteita: naisten subjektiviteetin dekolonisaatio, yhteisöllisten hierarkioiden uudelleenneuvottelu, talouden feminisaatio, epistemologioiden dekolonisaatio, sekä sosiaalisen tilan uudelleenjakaminen. Naisten aseman muutos, joka kietoutui paikallisiin ja globaaleihin valtarakenteisiin, synnytti railoja sekä rajojen ylityksiä sosiaalisella, sukupuolisella, tilallisella ja epistemologisella ulottuvuuksilla. Tutkimus esittää, että muutos kohti sosiaalista oikeudenmukaisuutta tavoitetaan rakentamalla siltoja erilaisten kuilujen, kuten globaalin Etelän ja Pohjoisen, sosiaalisten ja taloudellisten keskusten ja marginaalien, käytännön ja teorian, sekä henkisyyden, ruumiillisuuden ja rationaalisuuden välille. Tutkimustulosten pohjalta väitän, että eettisesti kestävää sosiaalista muutosta voidaan edistää dekoloniaalisesti ja feministisesti orientoituneella solidaarisuudella, joka sisältää dialogin, liittoutumisen (alliance) ja vaihdon (exchange) paikallisten toimijoiden kanssa. Tutkimukseni tuottaa syväluotaavia näkökulmia holistisen inkluusion ja moninaisuuden kunnioittamiselle, mitkä ovat kulttuurisesti relevantin ja paikallisesti erityisen sosiaalityön perustaa.
 
Kokoelmat
  • Väitöskirjat [343]
LUC kirjasto | Lapin yliopisto
lauda@ulapland.fi | Saavutettavuusseloste
 

 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisuajatAsiasanatUusimmatYksikköOppiaineJulkaisijaSarjaSivukartta

Omat tiedot

Kirjaudu sisäänRekisteröidy
LUC kirjasto | Lapin yliopisto
lauda@ulapland.fi | Saavutettavuusseloste