Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • In English
  • Suomeksi
  • In English
  • Kirjaudu
Näytä viite 
  •   Etusivu
  • Lauda
  • Väitöskirjat
  • Näytä viite
  •   Etusivu
  • Lauda
  • Väitöskirjat
  • Näytä viite
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

The emergence of New Space : a grounded theory study of enhancing sustainability in space tourism from the view of Finland

Toivonen, Annette (2022)

 
Avaa tiedosto
Toivonen_Annette.pdf (2.068Mt)
Article A.pdf (941.4Kt)
Article B.pdf (1.198Mt)
Article C.pdf (1.543Mt)
Lataukset: 


Toivonen, Annette
Lapin yliopisto
2022

ISBN:978-952-337-311-2
Acta electronica Universitatis Lapponiensis
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-337-311-2
Tiivistelmä
Avaruusmatkailu on vuosikymmenien aikana tullut suurelle yleisölle tutuksi etenkin Hollywood-lähtöisten fantasiamaailmojen kautta. Askel kohti operatiivista toimintaa otettiin kuitenkin vasta vuosituhannen vaihtumisen jälkeen, jolloin uusi kaupallinen avaruusliiketoimintasektori, ”New Space”, kehittyi tuoden uudet yksityiset avaruusyritykset toimijoiksi perinteisten avaruusvaltioiden rinnalle. Kaupallisen avaruusturismin tavoitteena on luoda postmodernille matkailijalle uusia elämyksiä Virgin Galactic, SpaceX ja Blue Origin ovat avaruusmatkailuliiketoiminnan tunnetuimmat, yksityisen rahoituspohjan omaavat yritykset, jotka toteuttivat ensimmäiset avaruusturismilentonsa vuonna 2021. Yritykset myös hyödynsivät toimintansa alkuvaiheessa Yhdysvaltojen hallituksen hankerahoituksia uudelleenkäytettävien kantorakettien tekniikan kehittämiseksi, edistäen massoille suunnattavan avaruusturismin kehitystä. Teknologian nopea kehitys on luonut uusia mahdollisuuksia kokea matkailua myös virtuaalimaailmojen kautta, mitä voisi tulevaisuudessa hyödyntää myös avaruuselämyskontekstissa - etenkin kun fyysinen avaruusturismi rajautuu alussa vain varakkaimpiin matkailijoihin.

Kaupallinen avaruusmatkailu on alkamassa aikakautena, jolloin kestävän kehityksen globaali megatrendi vahvistui synkkäennusteisen kansainvälisen ilmastoraportin (IPCC, 2018) myötä. Matkailuteollisuuden kasvu on lisännyt myös negatiivisia ympäristövaikutuksia, minkä vuoksi uuden New Space matkailuliiketoiminnan tulevaisuusskenaariot tulisi luoda kestävän kehityksen linjauksia mukaileviksi. Samalla kun eri teollisuusalat toteuttavat yhä ympäristöystävällisimpiä energia- ja päästöratkaisuja, myös yhteiskunnallisen yritysvastuullisuuden sekä lainsäädännön merkitykset ovat korostuneet entisestään. Piensatelliittiteknologian kehitys ja kaupallisen avaruusliiketoiminnan edistys mahdollisti Suomen liittymisen perinteisten avaruusvaltioiden joukkoon vuonna 2017. Suomen avaruusstrategian yksi tavoitteista on luoda kilpailukykyinen ympäristö kaupalliselle avaruusliiketoiminnalle vuoteen 2025 mennessä, painottaen kansallisessa avaruuslaissa esiintuotuja ja kestävää kehitystä mukailevia toimintamalleja.

Tämä väitöskirja laajentaa avaruusmatkailukontekstin akateemista tutkimusta luomalla vaihtoehtoisia skenaarioita kestävän kehityksen vahvistamiseksi uudessa New Space matkailuliiketoiminnassa. Tutkimuksen tavoitteina oli selvittää, miten kestävää kehitystä voidaan sisällyttää New Space matkailuliiketoiminnan tulevaisuussuunnitteluun, tunnistaa avaruusmatkailun ja kestävän kehityksen konteksteihin liittyviä käsitteitä, jotka korostuvat tulevaisuuden tutkimuksen avulla ja kartoittaa avaruusmatkailun ja kestävän kehityksen näkemyksiä suomalaisen väestön ja asiantuntijoiden keskuudessa. Empiirinen tutkimusaineisto koostui asiantuntijoiden syvähaastatteluista, yleisökyselystä sekä Delfoi asiantuntijapaneelista. Tulevaisuuden tutkimusta ja grounded theory- metodologiaa hyödyntäen, Delfoi-menetelmällä ja vertailevalla sisällönanalyysilla täydennettyinä, julkaistiin tutkimustuloksista kaksi vertaisarvioitua tiedeartikkelia sekä vertaisarvioitu kirjaluku vuosien 2017-2021 aikana. Tutkimustulokset osoittivat, että kestävää kehitystä New Space matkailuliiketoiminnassa voidaan tukea kolmessa vaihtoehtoisessa tulevaisuusskenaariossa: globaalin avaruuslainsäädännön edistämisen kautta, globaalin oikeudenmukaisuuden huomioimisen kautta sekä virtuaalisten ja teknisten innovaatioiden käyttöönoton kautta.
 
Kokoelmat
  • Väitöskirjat [343]
LUC kirjasto | Lapin yliopisto
lauda@ulapland.fi | Saavutettavuusseloste
 

 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisuajatAsiasanatUusimmatYksikköOppiaineJulkaisijaSarjaSivukartta

Omat tiedot

Kirjaudu sisäänRekisteröidy
LUC kirjasto | Lapin yliopisto
lauda@ulapland.fi | Saavutettavuusseloste