Boazoeallin - reindeer life : exploring possibilities for decoloniality with community-based art education
Korsström-Magga, Korinna (2025)
Korsström-Magga, Korinna
Lapin yliopisto
2025
ISBN:978-952-337-473-7
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-337-473-7
https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-337-473-7
Tiivistelmä
Tämä taideperustainen toimintatutkimus kohdistuu yhteisöllisen taidekasvatuksen mahdollisuuksiin edistää dekoloniaalista ajattelua ja toimintaa. Tutkimus on toteutettu yhteistyössä saamelaisten poronhoitajaperheiden kanssa, perehtyen heidän arjen elämäänsä ja arkeensa. Tutkimuksen konteksti tuo esiin nykyajan sosiokulttuurisen ympäristön, joka muuttuu arktisella alueella nopeasti useista syistä johtuen. Eri toimijat ympäri maailmaa tavoittelevat harvaan asuttuja arktisia alueita ja pohtivat niiden hyödyntämistä globaalin mukavuuden ja turvallisuuden näkökulmasta. Globalisaatio, nopeasti kehittyvä teknologia ja muuttuvat sosiaaliset yhteydet muokkaavat myös pohjoisen yhteiskunnan rakennetta, asukkaiden maailmankatsomuksia ja arjen tarpeita. Nämä tekijät vaikuttavat merkittävästi pohjoisen alkuperäisväestön elämään ja tulevaisuuteen.
Saamelaiset poronhoitajat pyrkivät säilyttämään oikeutensa ja mahdollisuutensa harjoittaa elinkeinoaan, joka on kulkenut perheissä sukupolvien ajan. Poronhoito on elinkeino, johon usein liitetään romantisoituja mielikuvia menneistä ajoista. Poronhoitajat haluavat päivittää yleistä käsitystä työstään ja arjestaan, sekä varmistaa, että heidän elinkeinonsa ja kulttuurinsa ovat olennainen osa arktista tulevaisuutta. Tämä taideperustainen toimintatutkimus pyrkii tarjoamaan poronhoitajille mahdollisuuden kertoa elämästään heidän omilla ehdoillaan ja omista näkökulmistaan. Tutkimus toteutettiin Sápmissa, Saamenmaassa Suomen alueella. Saamelaisalue kattaa Norjan, Ruotsin ja Suomen pohjoiset osat sekä Venäjällä Kuolan niemimaan. Alue on vuosisatojen ajan ollut jaettu eri valtioiden rajoilla ja kulttuuri on kohdannut alituista assimilaatiopolitiikkaa. Poronhoitajaperheiden saamelaisen kulttuuritaustan tunnistaminen ja tunnustaminen muodostaa tutkimuksen keskeisen lähtökohdan.
Tutkimuksessa tarkastellaan yhteisöllisen taidekasvatuksen mahdollisuuksia toimia monikulttuurisessa kontekstissa, tukea osallistujia ja kehittää yhteisötaiteen ja kuvataidekasvatuksen tutkimuksen menetelmiä, jotka haastavat kolonialistisia asenteita. Tutkimuksen tavoitteena on luoda toimintamalleja ja tukea niiden soveltamista yhteisöllisen taidekasvatuksen käytännöissä alkuperäiskansojen ja arktisen tutkimuksen kontekstissa. Keskeisenä päämääränä on kehittää, selkeyttää ja täsmentää yhteisölliseen taidekasvatukseen perustuvaa lähestymistapaa yhteistyössä osallistujien kanssa. Lisäksi tutkimus pyrkii tarjoamaan poronhoitajaperheille uuden tavan tavoittaa ja informoida laajempaa yhteiskuntaa luovan työn keinoin. Lähtökohtana on näkemys taideperustaisen toiminnan kyvystä vahvistaa yhteisöjen voimaantumista, edistää ymmärrystä erityisiä yhteisöjä kohtaan ja siten parantaa heidän yhteistyötä alueellisten sidosryhmien kanssa.
Tutkimuksen pääkysymys on: Miten yhteisöllinen taidekasvatus voi edistää arktisen alueen alkuperäiskansojen kulttuurista kestävyyttä?
Tutkimuksessa sovellettu taideperustainen toimintatutkimus (ABAR) on strategia ja metodologia jota on kehitetty Lapin yliopiston taidekasvatuksen tiedekunnassa 1990 luvulta lähtien. Menetelmällä on tuotettu uutta tietoa monitieteisestä tutkimuksesta, pohjoisista ympäristöistä ja yhteisöistä sekä arktisista ja alkuperäiskansojen kulttuureista. ABAR on osallistavaa toimintatutkimusta, joka yhdistää yhteistyötä ja kanssatutkimusta yhteisöllisen taidekasvatuksen puitteissa. ABAR -tutkimushankkeilla pyritään tuomaan esiin paikallisväestön ja alkuperäiskulttuurien elämää olennaisena osana pohjoista aluetta. Taideperustaiset projektit ovat taidetapahtumissa ja näyttelyissä tuoneet esille monikulttuurisen Pohjoisen. Sovellan ja kehitän menetelmää projektissa, johon osallistuu saamelaisia poronhoitajaperheitä.
Tutkimukseni keskeiset teoreettiset käsitteet ovat yhteisötaide ja yhteisöllinen taidekasvatus. Tässä yhteydessä on syntynyt käsite new genre Arctic art, joka kuvaa taideperustaista yhteistyötä pohjoisen monikulttuurisessa yhteisössä. Dekoloniaalinen ajattelu ja toiminta kohdistuu poronhoitajaperheiden saamelaisuuteen ja heidän huomioiminen kolonisoituna kansana. Tutkimukseni osoittaa että yhteisöllinen taidekasvatus voi edistää dekoloniaalista ajattelua. Dekoloniaalinen ajattelu voi myös olla joillekin saamelaiselle uusi tapa kohdata arkeaan, sillä assimilaatiopolitiikka on syvästi juurtunut nykypäivän yhteisöön ja toimintatapoihin joita tänään koetaan normaaliksi. Pluriversaali (englanniksi pluriverse), jota suomeksi voi luonnehtia moninaisuudeksi, on tulevaisuuden visio, johon tässä tutkimuksessa viittaan tilaan, jossa monta kulttuuria ja tapaa elää, mukaan luettuna luonto toimivat tasa-arvoisesti rinnakkain, harmonisesti ja keskinäisesti riippuvaisia.
Tutkimukseeni osallistui viisi saamelaista poronhoitajaperhettä, jotka asuvat Anárjávrin (Inarinjärven) lähialueella. He tuottivat ja levittivät tietoa poronhoidosta ja arjestaan osallistumalla yhteisötaiteelliseen toimintaan. Poronhoitajat dokumentoivat vuoden ajan jokapäiväistä elämäänsä valokuvaamalla, pyrkien tuomaan esiin poronhoidon nykypäivää sekä ammatin arjen hetkiä ja tilanteita. Tavoitteena oli tarkastella elinkeinoa uudesta näkökulmasta ja tehdä näkyväksi harvinaisen ammatin nykytilaa. Valokuvat muodostivat perustan poronhoitajien arkielämää valottavalle näyttelylle Boazoeallin (Poroelämää), joka esiteltiin ensimmäistä kertaa Saamelaismuseo Siidassa vuonna 2017. Näyttelyn innoittamana perheet jatkoivat visuaalista työtään ja julkaisivat vuonna 2023 valokuvakirjan Boazoeallin. Olen reflektiivisesti analysoinut tutkimusaineiston, joka koostuu yli 1000 valokuvasta, avoimista haastatteluista ja useista keskusteluista poronhoitajaperheiden kanssa sekä muistiinpanoistani niistä ja omista kokemuksistani.
Tutkijana minulla on mahdollisuus toimia poronhoitajien sisäpiirissä, sillä puolisoni on poronhoitaja, ja elinkeino on myös osa omaa arkeani. Samalla olen kuitenkin myös ulkopuolinen, koska en ole saamelainen enkä syntynyt poronhoitajakulttuuriin. Tällä tutkimuksella on siksi autoetnografinen ulottuvuus: analysoin aineistoni ohella myös omia arjen kokemuksiani peilaten niitä poroperheiden kertomuksiin ja valokuviin. Sisäpiiriroolini on auttanut minua tutkijana ja taidekasvattajana ymmärtämään poronhoitajien työtä sekä saamelaista kulttuuritaustaa, mikä on ollut avuksi toiminnan suunnittelussa ja tutkimuksen toteuttamisessa.
Tutkimus sisältää neljä vertaisarvioitua artikkelia, jotka ovat julkaistu tieteellisissä lehdissä. Boazoeallin-näyttely muodostaa väitöskirjani taiteellisen osan. Artikkeleissa analysoidaan ja tarkastellaan yhteisöllisen taidekasvatuksen, yhteisötaiteen, saamelaisten alkuperäiskulttuurin, arktisen taiteen monikulttuurisen dynamiikan sekä kanssatutkimuksen ja dekoloniaalisuuden teemoja.
Kanssatutkimus yhteisöissä, joissa osallistujat toimivat tutkijoina ja tasavertaisina kumppaneina luovissa prosesseissa, edellyttää syvällistä kulttuurista ymmärrystä. Tutkimuksen löydökset osoittavat, että yhteisöllinen taidekasvatus edellyttää joustavuutta sekä herkkyyttä kuulla osallistujia. Kuuntelemisen ydin on kyky hahmottaa yksilön ja hänen yhteisönsä laajempia kokonaisuuksia, ymmärtää niiden merkityksiä ja tunnistaa asioiden välisiä yhteyksiä. Poronhoitajaperheiden arkielämässä limittyy useita tasoja, ja taideperustainen toimintastrategia, yhteisöllinen taidekasvatus ja yhteisötaide tuovat niitä esille. Niiden avulla pystyvät alkuperäiskansat haastaa kolonialistisia asenteita. Taideperustainen toiminta, yhteisötaide ja siitä tiedottaminen tuovat esiin osallistujien kulttuuria. Kuvat välittävät poronhoitajien perittyä saamelaista alkuperäiskansan tietoa, jota edelliset sukupolvet ovat kehittäneet vuosisatojen ajan. Tämän tiedon tutkiminen ja esiin tuominen taiteessa, jota usein pidetään länsimaisena perintönä, edellyttää myös eettistä harkintaa. Osallistavat toimet, yhteistyö ja kanssatutkimus ovat tässä keskeisessä roolissa. Ainutlaatuinen tutkimusasemani osallistuvassa yhteisössä on epäilemättä syventänyt tutkimukseni lähestymistapaa ja parantanut ymmärrykseni alkuperäiskansan kontekstista ja merkityksestä. Tutkimukseni on ollut pitkäaikainen hanke, joka on osaltaan auttanut ja laajentanut ymmärrystäni tutkimusaiheesta.
Tutkimukseni osoittaa että yhteisöllinen taidekasvatus voi edistää dekoloniaalista ajattelua. Yhteisöllinen taidekasvatus mahdollisti poronhoitajaperheille luovan, visuaalisen ja nykytaiteeseen pohjautuvan toiminnan, jonka kautta nähdä omaa kulttuuriaan ja tuoda se esille. Heidän visuaaliset esityksensä elämästään – näyttelyn ja kirjan kautta – toivat päivänvaloon ainutlaatuisen ajanjakson arktisessa elämässä. Tämä prosessi sai osallistujat arvostamaan ja tarkastelemaan omaa elämäänsä toisesta näkökulmasta.
Alkuperäiskansojen oikeuksien tunnustaminen heidän ympäristöönsä ja kulttuuriin sekä heidän perityn erityistiedon arvostaminen ovat keskeistä, jotta arktisen alueen kulttuurinen kolonialismi ja hyväksikäyttö voidaan katkaista ja mahdollistaa kestävästi monikulttuurisia yhteisöjä. Yhteisölliset taidekasvatusprojektit voivat toimia dialogisina foorumeina, jotka edistävät alkuperäiskansojen kulttuurista arvostusta ja monikulttuurista ymmärrystä tulevaisuuden arktisella alueella.
Saamelaiset poronhoitajat pyrkivät säilyttämään oikeutensa ja mahdollisuutensa harjoittaa elinkeinoaan, joka on kulkenut perheissä sukupolvien ajan. Poronhoito on elinkeino, johon usein liitetään romantisoituja mielikuvia menneistä ajoista. Poronhoitajat haluavat päivittää yleistä käsitystä työstään ja arjestaan, sekä varmistaa, että heidän elinkeinonsa ja kulttuurinsa ovat olennainen osa arktista tulevaisuutta. Tämä taideperustainen toimintatutkimus pyrkii tarjoamaan poronhoitajille mahdollisuuden kertoa elämästään heidän omilla ehdoillaan ja omista näkökulmistaan. Tutkimus toteutettiin Sápmissa, Saamenmaassa Suomen alueella. Saamelaisalue kattaa Norjan, Ruotsin ja Suomen pohjoiset osat sekä Venäjällä Kuolan niemimaan. Alue on vuosisatojen ajan ollut jaettu eri valtioiden rajoilla ja kulttuuri on kohdannut alituista assimilaatiopolitiikkaa. Poronhoitajaperheiden saamelaisen kulttuuritaustan tunnistaminen ja tunnustaminen muodostaa tutkimuksen keskeisen lähtökohdan.
Tutkimuksessa tarkastellaan yhteisöllisen taidekasvatuksen mahdollisuuksia toimia monikulttuurisessa kontekstissa, tukea osallistujia ja kehittää yhteisötaiteen ja kuvataidekasvatuksen tutkimuksen menetelmiä, jotka haastavat kolonialistisia asenteita. Tutkimuksen tavoitteena on luoda toimintamalleja ja tukea niiden soveltamista yhteisöllisen taidekasvatuksen käytännöissä alkuperäiskansojen ja arktisen tutkimuksen kontekstissa. Keskeisenä päämääränä on kehittää, selkeyttää ja täsmentää yhteisölliseen taidekasvatukseen perustuvaa lähestymistapaa yhteistyössä osallistujien kanssa. Lisäksi tutkimus pyrkii tarjoamaan poronhoitajaperheille uuden tavan tavoittaa ja informoida laajempaa yhteiskuntaa luovan työn keinoin. Lähtökohtana on näkemys taideperustaisen toiminnan kyvystä vahvistaa yhteisöjen voimaantumista, edistää ymmärrystä erityisiä yhteisöjä kohtaan ja siten parantaa heidän yhteistyötä alueellisten sidosryhmien kanssa.
Tutkimuksen pääkysymys on: Miten yhteisöllinen taidekasvatus voi edistää arktisen alueen alkuperäiskansojen kulttuurista kestävyyttä?
Tutkimuksessa sovellettu taideperustainen toimintatutkimus (ABAR) on strategia ja metodologia jota on kehitetty Lapin yliopiston taidekasvatuksen tiedekunnassa 1990 luvulta lähtien. Menetelmällä on tuotettu uutta tietoa monitieteisestä tutkimuksesta, pohjoisista ympäristöistä ja yhteisöistä sekä arktisista ja alkuperäiskansojen kulttuureista. ABAR on osallistavaa toimintatutkimusta, joka yhdistää yhteistyötä ja kanssatutkimusta yhteisöllisen taidekasvatuksen puitteissa. ABAR -tutkimushankkeilla pyritään tuomaan esiin paikallisväestön ja alkuperäiskulttuurien elämää olennaisena osana pohjoista aluetta. Taideperustaiset projektit ovat taidetapahtumissa ja näyttelyissä tuoneet esille monikulttuurisen Pohjoisen. Sovellan ja kehitän menetelmää projektissa, johon osallistuu saamelaisia poronhoitajaperheitä.
Tutkimukseni keskeiset teoreettiset käsitteet ovat yhteisötaide ja yhteisöllinen taidekasvatus. Tässä yhteydessä on syntynyt käsite new genre Arctic art, joka kuvaa taideperustaista yhteistyötä pohjoisen monikulttuurisessa yhteisössä. Dekoloniaalinen ajattelu ja toiminta kohdistuu poronhoitajaperheiden saamelaisuuteen ja heidän huomioiminen kolonisoituna kansana. Tutkimukseni osoittaa että yhteisöllinen taidekasvatus voi edistää dekoloniaalista ajattelua. Dekoloniaalinen ajattelu voi myös olla joillekin saamelaiselle uusi tapa kohdata arkeaan, sillä assimilaatiopolitiikka on syvästi juurtunut nykypäivän yhteisöön ja toimintatapoihin joita tänään koetaan normaaliksi. Pluriversaali (englanniksi pluriverse), jota suomeksi voi luonnehtia moninaisuudeksi, on tulevaisuuden visio, johon tässä tutkimuksessa viittaan tilaan, jossa monta kulttuuria ja tapaa elää, mukaan luettuna luonto toimivat tasa-arvoisesti rinnakkain, harmonisesti ja keskinäisesti riippuvaisia.
Tutkimukseeni osallistui viisi saamelaista poronhoitajaperhettä, jotka asuvat Anárjávrin (Inarinjärven) lähialueella. He tuottivat ja levittivät tietoa poronhoidosta ja arjestaan osallistumalla yhteisötaiteelliseen toimintaan. Poronhoitajat dokumentoivat vuoden ajan jokapäiväistä elämäänsä valokuvaamalla, pyrkien tuomaan esiin poronhoidon nykypäivää sekä ammatin arjen hetkiä ja tilanteita. Tavoitteena oli tarkastella elinkeinoa uudesta näkökulmasta ja tehdä näkyväksi harvinaisen ammatin nykytilaa. Valokuvat muodostivat perustan poronhoitajien arkielämää valottavalle näyttelylle Boazoeallin (Poroelämää), joka esiteltiin ensimmäistä kertaa Saamelaismuseo Siidassa vuonna 2017. Näyttelyn innoittamana perheet jatkoivat visuaalista työtään ja julkaisivat vuonna 2023 valokuvakirjan Boazoeallin. Olen reflektiivisesti analysoinut tutkimusaineiston, joka koostuu yli 1000 valokuvasta, avoimista haastatteluista ja useista keskusteluista poronhoitajaperheiden kanssa sekä muistiinpanoistani niistä ja omista kokemuksistani.
Tutkijana minulla on mahdollisuus toimia poronhoitajien sisäpiirissä, sillä puolisoni on poronhoitaja, ja elinkeino on myös osa omaa arkeani. Samalla olen kuitenkin myös ulkopuolinen, koska en ole saamelainen enkä syntynyt poronhoitajakulttuuriin. Tällä tutkimuksella on siksi autoetnografinen ulottuvuus: analysoin aineistoni ohella myös omia arjen kokemuksiani peilaten niitä poroperheiden kertomuksiin ja valokuviin. Sisäpiiriroolini on auttanut minua tutkijana ja taidekasvattajana ymmärtämään poronhoitajien työtä sekä saamelaista kulttuuritaustaa, mikä on ollut avuksi toiminnan suunnittelussa ja tutkimuksen toteuttamisessa.
Tutkimus sisältää neljä vertaisarvioitua artikkelia, jotka ovat julkaistu tieteellisissä lehdissä. Boazoeallin-näyttely muodostaa väitöskirjani taiteellisen osan. Artikkeleissa analysoidaan ja tarkastellaan yhteisöllisen taidekasvatuksen, yhteisötaiteen, saamelaisten alkuperäiskulttuurin, arktisen taiteen monikulttuurisen dynamiikan sekä kanssatutkimuksen ja dekoloniaalisuuden teemoja.
Kanssatutkimus yhteisöissä, joissa osallistujat toimivat tutkijoina ja tasavertaisina kumppaneina luovissa prosesseissa, edellyttää syvällistä kulttuurista ymmärrystä. Tutkimuksen löydökset osoittavat, että yhteisöllinen taidekasvatus edellyttää joustavuutta sekä herkkyyttä kuulla osallistujia. Kuuntelemisen ydin on kyky hahmottaa yksilön ja hänen yhteisönsä laajempia kokonaisuuksia, ymmärtää niiden merkityksiä ja tunnistaa asioiden välisiä yhteyksiä. Poronhoitajaperheiden arkielämässä limittyy useita tasoja, ja taideperustainen toimintastrategia, yhteisöllinen taidekasvatus ja yhteisötaide tuovat niitä esille. Niiden avulla pystyvät alkuperäiskansat haastaa kolonialistisia asenteita. Taideperustainen toiminta, yhteisötaide ja siitä tiedottaminen tuovat esiin osallistujien kulttuuria. Kuvat välittävät poronhoitajien perittyä saamelaista alkuperäiskansan tietoa, jota edelliset sukupolvet ovat kehittäneet vuosisatojen ajan. Tämän tiedon tutkiminen ja esiin tuominen taiteessa, jota usein pidetään länsimaisena perintönä, edellyttää myös eettistä harkintaa. Osallistavat toimet, yhteistyö ja kanssatutkimus ovat tässä keskeisessä roolissa. Ainutlaatuinen tutkimusasemani osallistuvassa yhteisössä on epäilemättä syventänyt tutkimukseni lähestymistapaa ja parantanut ymmärrykseni alkuperäiskansan kontekstista ja merkityksestä. Tutkimukseni on ollut pitkäaikainen hanke, joka on osaltaan auttanut ja laajentanut ymmärrystäni tutkimusaiheesta.
Tutkimukseni osoittaa että yhteisöllinen taidekasvatus voi edistää dekoloniaalista ajattelua. Yhteisöllinen taidekasvatus mahdollisti poronhoitajaperheille luovan, visuaalisen ja nykytaiteeseen pohjautuvan toiminnan, jonka kautta nähdä omaa kulttuuriaan ja tuoda se esille. Heidän visuaaliset esityksensä elämästään – näyttelyn ja kirjan kautta – toivat päivänvaloon ainutlaatuisen ajanjakson arktisessa elämässä. Tämä prosessi sai osallistujat arvostamaan ja tarkastelemaan omaa elämäänsä toisesta näkökulmasta.
Alkuperäiskansojen oikeuksien tunnustaminen heidän ympäristöönsä ja kulttuuriin sekä heidän perityn erityistiedon arvostaminen ovat keskeistä, jotta arktisen alueen kulttuurinen kolonialismi ja hyväksikäyttö voidaan katkaista ja mahdollistaa kestävästi monikulttuurisia yhteisöjä. Yhteisölliset taidekasvatusprojektit voivat toimia dialogisina foorumeina, jotka edistävät alkuperäiskansojen kulttuurista arvostusta ja monikulttuurista ymmärrystä tulevaisuuden arktisella alueella.
Kokoelmat
- Väitöskirjat [393]