Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • In English
  • Suomeksi
  • In English
  • Kirjaudu
Näytä viite 
  •   Etusivu
  • Lauda
  • Pro gradu -tutkielmat
  • Näytä viite
  •   Etusivu
  • Lauda
  • Pro gradu -tutkielmat
  • Näytä viite
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Kuvapuhelin välineenä sosiaalialan työssä : visioverkko -hankkeen työntekijöiden kokemuksia kuvapuhelinvälitteisestä sosiaalisesta tuesta ja vuorovaikutuksesta

Hautala, Katja; Raasakka, Heini (2016)

 
Avaa tiedosto
Hautala.Katja ja Raasakka.Heini.pdf (833.1Kt)
Lataukset: 


Hautala, Katja
Raasakka, Heini
Lapin yliopisto
2016
openAccess
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:ula-201610131335
Tiivistelmä
Tutkimuksemme tarkoituksena oli selvittää Lapin ensi- ja turvakodin työntekijöiden kokemuksia kuvapuhelinvälitteisestä sosiaalisesta tuesta. Lapin ensi- ja turvakodin Visioverkkohanke toteuttaa vanhemmuus-, väkivalta-, kriisi- ja päihdetyötä kuvapuhelimen välityksellä. Olemme olleet kiinnostuneita työntekijöiden käyttökokemuksista ja kehittämisajatuksista asiakastyöhön, kun välineenä on kuvapuhelin. Olemme selvittäneet miten työntekijät kokevat psykososiaalisen auttamisen toteutuvan kuvapuhelimella toteutetussa asiakastyössä ja millaisia piirteitä vuorovaikutukseen tulee kuvapuhelimen välityksellä toimittaessa. Saatu tieto on merkityksellistä palvelun kehittämisen näkökulmasta, mutta se antaa tietoa myös sosiaalialan teknologiavälitteisten palveluiden kehittämiseen laajemmin. Olemme halunneet myös selvittää miten työntekijät näkevät ensi- ja turvakodin asiakkaat osana tietoyhteiskuntaa sekä millainen merkitys verkossa toteutuvilla palveluilla on ensi- ja turvakodin työssä tulevaisuudessa. Aineisto on kerätty teemoitetuin ryhmäkeskusteluin joihin osallistui yhteensä 15 henkilöä.

Tietoyhteiskunnan kehityksen keskellä näemme teknologiaa hyödyntävien sosiaalialan työmuotojen tutkimisen olevan merkityksellistä asiakkaiden kannalta tarkoituksenmukaisten palveluiden kehittämiseksi ja työntekijöiden muuttuvien osaamistarpeiden tiedostamiseksi. Tutkimuksemme on laadullinen tutkimus, joka nojautuu sosiaalisen konstruktionismin tieteenfilosofiseen perinteeseen, jossa tietoa tuotetaan tiettyyn kulttuuriin sidottuna sekä oman jäsenyyden että ympäröivän yhteiskunnan kautta. Viitekehyksemme on rakentunut sosiaalisen tuen, psykososiaalisen keskustelutyön, dialogin sekä vuorovaikutuksen käsitteistä, jotka ovat määrittäneet tutkimuskysymyksiä sekä keskustelujen teemoja Lisäksi teknologiavälitteisyys ja kuvapuhelin ovat keskeisiä käsitteitä tutkimuksessamme. Aineistoa olemme käsitelleet teorialähtöisen sisällönanalyysin avulla.

Tietoyhteiskunnassa mukana oleminen nähtiin ensi- ja turvakodin työssäkin välttämättömyydeksi. Teknologia on osa ihmisten arkea, ja palveluiden on seurattava tätä ilmiötä. Tulosten mukaan kuvapuhelimen käyttö välineenä mahdollistaa resurssien tehokkaamman hyödyntämisen ja parantaa palveluiden saatavuutta pitkien välimatkojen ja harvan asutuksen alueella, mutta toisaalta tulosten mukaan kuvapuhelimen käyttö työskentelyn välineenä nähtiin yhtenä mahdollisuutena muiden joukossa asuinpaikasta riippumatta. Kuvapuhelimen käytössä on työntekijä ja työyksikkökohtaisia eroja. Osa käytti kuvapuhelinta työssään välineenä aktiivisesti, kun toisilla kokemusta oli vähemmän. Tähän vaikuttivat erilaiset työtehtävät, työn luonne sekä työntekijöiden että asiakkaiden motivaatio ja asenne kuvapuhelimen käyttöä kohtaan. Kuvapuhelimen käyttökokemukset asiakastyössä vaihtelivat. Osalla käyttökokemuksia oli paljon, ja yleisesti ottaen enemmän käyttäneet näkivät myös enemmän mahdollisuuksia kuvapuhelimen käytössä asiakastyössä. Vähemmän kuvapuhelinta käyttäneillä oli kriittisempi suhtautuminen kuvapuhelimen käyttöön asiakastyössä, ja keskusteluissa tuotiin esiin kuvapuhelimen käytön ensikokemuksen merkitys ja tekniikan toimivuus tuossa tilanteessa. Toisaalta työntekijät pohtivat omaa ja työyhteisön sitoutumista kuvapuhelimen käytön harjoitteluun, jonka kautta osa arvioi teknisten ongelmatilanteiden merkityksen vähenevän. Tulevaisuussuuntautunutta palveluiden kehittämiseen liittyvää keskustelua työntekijät kävivät laajemmin verkkoauttamisen näkökulmasta.

Sosiaalisen tuen antaminen ja psykososiaalinen keskustelutyö mahdollistuvat kuvapuhelimen välityksellä ja parhaimmillaan kokemukset ovat olleet hyviä. Haasteena ovat puutteet ja hankaluudet teknisissä välineissä, yhteyksissä sekä sovelluksissa, jotka rajoittivat työtä. Teknologian toimiessa kokemukset kuvapuhelimen käytöstä olivat pääasiassa positiivisia ja tulosten mukaan vuorovaikutus mahdollistuu kuvapuhelimen kautta paremmin kuin puhelimessa, koska kuva antaa lisäinformaatiota.
Kokoelmat
  • Pro gradu -tutkielmat [4596]
LUC kirjasto | Lapin yliopisto
lauda@ulapland.fi | Saavutettavuusseloste
 

 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisuajatAsiasanatUusimmatYksikköOppiaineJulkaisijaSarjaSivukartta

Omat tiedot

Kirjaudu sisäänRekisteröidy
LUC kirjasto | Lapin yliopisto
lauda@ulapland.fi | Saavutettavuusseloste