Ruokakulttuuri voimaantumisen välittäjänä : tutkimus jakamistalouden alustoilla toimivien kotiruuanlaitto -elämysten tarjoajien kokemuksista Suomessa
Mård, Krista (2024)
Mård, Krista
Lapin yliopisto
2024
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2024061653228
https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2024061653228
Tiivistelmä
Pro gradu -tutkielmassani tutkin sitä, miten paikalliset voivat kokea voimaantumista tarjotessaan ruokakursseja jakamistalouden alustojen kautta matkailijoille Suomessa. Tutkimusilmiöni on paikallisten kokema voimaantuminen matkakohteen ruokakulttuurin opettamisen kautta. Laajemmin tutkielma osallistuu keskusteluun jakamistalouden luomista matkailun positiivisista paikallisvaikutuksista. Olen kiinnostunut tarkastelemaan, miten voimaantuminen voi ilmetä oman ruokakulttuurin välittämisen ja esittämisen kautta, joka on vielä vähän tutkittu ilmiö jakamistalouden alustojen tutkimuksessa. Tutkimuksen empiirinen kohde on paikallisen tarjoama ruuanlaittoelämys Suomessa. Teoreettinen viitekehys koostuu tutkielmani teoreettisista käsitteistä, eli voimaantumisesta sekä matkailun positiivisista paikallisvaikutuksista. Pääkäsitteitä ovat voimaantuminen, kulttuurinen voimaantuminen, alustatalous, aineeton ja aineellinen kulttuuriperintö ja ruokamatkailu.
Tutkielmani aineisto koostuu palveluntarjoajien haastatteluista, valokuvista ja autoetnografisesta aineistosta, jonka olen tuottanut kenttäpäiväkirjani pohjalta osallistuvan havainnoinnin jälkeen. Tutkimusmetodeina käytin osallistuvaa havainnointia, ruuanlaittoa tutkimuksena (cooking as inquiry) sekä elämystarjoajien haastatteluja. Aineiston analyysi on teoriaohjaavaa sisällönanalyysiä.
Tutkimukseni tarkoituksena ei ole voimaantumisen ilmiön tarkkaan mittaamisen pyrkiminen, vaan pikemminkin pyrin ymmärtämään siihen liittyviä ja sen taustalla vaikuttavia tekijöitä paikallisten näkökulmasta. Päätutkimuskysymykseni on: Miten ruokamatkailuelämysten tarjoaminen jakamistalouden alustan kautta voidaan kokea voimaannuttavana tapana osallistua matkailuun Suomessa? Tätä tarkastelen osatutkimuskysymysten avulla: Miten ruokamatkailun avulla voidaan välittää kohteen kulttuuriperintöä matkailijoille? Millaisia voimaantumisen osa-alueita voidaan tunnistaa palveluntarjoajien kokemuksista?
Analyysini pohjalta selvisi, että jakamistalouden alustalla toimivat palveluntarjoajat kokivat voimaantumista neljällä osa-alueella: poliittisesti, psykologisesti, sosiaalisesti ja kulttuurisesti. Tutkittavien kokemuksista löytyi myös voimattomuutta ilmentäviä asioita. Ruokaelämyksen tuottaminen kotona mahdollistaa kulttuurin välittämisen paikallisen toimesta itselleen sopivalla representaatiolla. Tämä luo matkailijalle autenttisen kokemuksen, ja turvallisen tilan tutustua kohteen kulttuuriin. Kohteen ruokatavat paljastavat matkailijoille hiljaista tietoa kohteen tapa-kulttuurista, sosiaalisista säännöistä ja yhteiskunnan rakenteista. Ruokatavat myös pitävät sisällään paljon symboliikkaa, luontosuhteita ja historiaa, jotka välittyvät matkailijalle kehollisesti oppien ruuanlaiton yhteydessä paikallisen kotona.
Tutkielmani aineisto koostuu palveluntarjoajien haastatteluista, valokuvista ja autoetnografisesta aineistosta, jonka olen tuottanut kenttäpäiväkirjani pohjalta osallistuvan havainnoinnin jälkeen. Tutkimusmetodeina käytin osallistuvaa havainnointia, ruuanlaittoa tutkimuksena (cooking as inquiry) sekä elämystarjoajien haastatteluja. Aineiston analyysi on teoriaohjaavaa sisällönanalyysiä.
Tutkimukseni tarkoituksena ei ole voimaantumisen ilmiön tarkkaan mittaamisen pyrkiminen, vaan pikemminkin pyrin ymmärtämään siihen liittyviä ja sen taustalla vaikuttavia tekijöitä paikallisten näkökulmasta. Päätutkimuskysymykseni on: Miten ruokamatkailuelämysten tarjoaminen jakamistalouden alustan kautta voidaan kokea voimaannuttavana tapana osallistua matkailuun Suomessa? Tätä tarkastelen osatutkimuskysymysten avulla: Miten ruokamatkailun avulla voidaan välittää kohteen kulttuuriperintöä matkailijoille? Millaisia voimaantumisen osa-alueita voidaan tunnistaa palveluntarjoajien kokemuksista?
Analyysini pohjalta selvisi, että jakamistalouden alustalla toimivat palveluntarjoajat kokivat voimaantumista neljällä osa-alueella: poliittisesti, psykologisesti, sosiaalisesti ja kulttuurisesti. Tutkittavien kokemuksista löytyi myös voimattomuutta ilmentäviä asioita. Ruokaelämyksen tuottaminen kotona mahdollistaa kulttuurin välittämisen paikallisen toimesta itselleen sopivalla representaatiolla. Tämä luo matkailijalle autenttisen kokemuksen, ja turvallisen tilan tutustua kohteen kulttuuriin. Kohteen ruokatavat paljastavat matkailijoille hiljaista tietoa kohteen tapa-kulttuurista, sosiaalisista säännöistä ja yhteiskunnan rakenteista. Ruokatavat myös pitävät sisällään paljon symboliikkaa, luontosuhteita ja historiaa, jotka välittyvät matkailijalle kehollisesti oppien ruuanlaiton yhteydessä paikallisen kotona.
Kokoelmat
- Pro gradut [4371]