dc.description.abstract | Tämä pro gradu -tutkielma tarkastelee sosiaalisen median roolia juristien ammatillisessa identiteetissä sekä siihen liittyviä haasteita. Tutkimuksen pääkysymyksenä on: "Miten juristit kokevat sosiaalisen median roolin osana ammatillista identiteettiään?" Alakysymyksenä tutkitaan, "Mitä haasteita juristit kokevat sosiaalisen median käytössä?" Tutkimuksen taustalla on laajempi kiinnostus siitä, miten ammatillinen identiteetti muovautuu digitaalisten alustojen vaikutuksesta sekä millaisia eettisiä ja ammatillisia kysymyksiä sosiaalinen media herättää juristien työssä.
Tutkielman teoreettinen viitekehys pohjautuu ammatillisen identiteetin ja sosiaalisen median tutkimukseen. Ammatillisen identiteetin osalta tarkastellaan aiempia tutkimuksia, joissa korostetaan asiantuntijuuden esittämistä, eettisiä normeja sekä ammatillisen yhteisön merkitystä identiteetin muotoutumisessa. Sosiaalisen median osalta käsitellään sen tarjoamia mahdollisuuksia ja riskejä ammatillisen roolin rakentamisessa. Erityisesti tarkastellaan, miten sosiaalinen media toimii alustana asiantuntijuuden esille tuomiselle, tiedon rakentamiselle ja verkostoitumiselle, mutta toisaalta myös millaisia haasteita se asettaa yksityisyyden, uskottavuuden ja eettisten rajojen kannalta.
Tutkimus on laadullinen ja perustuu kuuteen oikeustieteen loppututkinnon suorittaneen juristin haastatteluun. Aineisto analysoidaan temaattisen analyysin avulla, jonka kautta tarkastellaan juristien kokemuksia ja näkemyksiä sosiaalisen median roolista ja siihen liittyvistä haasteista. Tutkimuksen tulokset jäsennellään kolmessa pääluvussa, jotka käsittelevät sosiaalisen median merkitystä ammatillisen identiteetin vahvistamisessa, sen käyttöön liittyviä haasteita sekä sosiaalisen median ja ammatillisen identiteetin keskinäistä vaikutussuhdetta. | fi |