Ruokien käytettävyys: ruokamuotoiluheuristiikan luominen
Isotalo, Riikka (2025)
Isotalo, Riikka
Lapin yliopisto
2025
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2025092297459
https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2025092297459
Tiivistelmä
Tässä pro gradu -tutkielmassa tutkitaan, vaikuttaako ruoan muotoilu ruoan käytettävyyteen ja millä muotoilun keinoilla ruoan syömisen käyttökokemusta voidaan parantaa. Ruokamuotoilun (food design) alle sijoittuva käytettävyysnäkökulma ei-toimintarajoitteisille käyttäjille on melko uudenlainen ajattelutapa ruokamuotoiluun.
Syöminen on osa jokapäiväistä elämäämme. Syömiskokemukseen vaikuttavat lukuisat asiat, mutta parantamalla ruoan käytettävyyttä muotoilun avulla myös ruoan syömisen käyttökokemus muuttuu paremmaksi.
Tutkimusaineistona käytetään ruokamuotoilun tutkimusta sekä tunnetuimpia käyttöliittymäheuristiikkoja. Pääasiallinen aineistonkeruumetodi on kyselytutkimus. Sen avulla kartoitetaan vallitsevia mielipiteitä eri ruokien ja ruokalajien helppo- ja vaikeakäyttöisyydestä syömiskontekstissa pohjoiseurooppalaisessa kulttuurikehyksessä. Teemoittelulla ja tyypittelyllä analysoidusta vastausdatasta luodaan ruokamuotoilun käytettävyysheuristiikka, eli perusohjeet parempikäyttöisen ruoan suunnittelun tueksi. Ruokamuotoiluheuristiikkaa vertaillaan käyttöliittymäheuristiikkaan.
Lopputuloksena luotua ruokamuotoiluheuristiikkaa voi hyödyntää suunnittelun tukena ruokamuotoilussa monialaisesti Pohjois-Euroopassa sekä sovellettuna myös muissa kulttuureissa.
Syöminen on osa jokapäiväistä elämäämme. Syömiskokemukseen vaikuttavat lukuisat asiat, mutta parantamalla ruoan käytettävyyttä muotoilun avulla myös ruoan syömisen käyttökokemus muuttuu paremmaksi.
Tutkimusaineistona käytetään ruokamuotoilun tutkimusta sekä tunnetuimpia käyttöliittymäheuristiikkoja. Pääasiallinen aineistonkeruumetodi on kyselytutkimus. Sen avulla kartoitetaan vallitsevia mielipiteitä eri ruokien ja ruokalajien helppo- ja vaikeakäyttöisyydestä syömiskontekstissa pohjoiseurooppalaisessa kulttuurikehyksessä. Teemoittelulla ja tyypittelyllä analysoidusta vastausdatasta luodaan ruokamuotoilun käytettävyysheuristiikka, eli perusohjeet parempikäyttöisen ruoan suunnittelun tueksi. Ruokamuotoiluheuristiikkaa vertaillaan käyttöliittymäheuristiikkaan.
Lopputuloksena luotua ruokamuotoiluheuristiikkaa voi hyödyntää suunnittelun tukena ruokamuotoilussa monialaisesti Pohjois-Euroopassa sekä sovellettuna myös muissa kulttuureissa.
Kokoelmat
- Pro gradu -tutkielmat [4842]