Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • In English
  • Suomeksi
  • In English
  • Kirjaudu
Näytä viite 
  •   Etusivu
  • Lauda
  • Opinnäytetyöt (rajattu saatavuus)
  • Näytä viite
  •   Etusivu
  • Lauda
  • Opinnäytetyöt (rajattu saatavuus)
  • Näytä viite
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Sosiaalisen tuen merkitys synnytyksenjälkeistä masennusta sairastavien äitien kokemana

Pylväs, Laura (2014)

 
Avaa tiedosto
Pylväs.Laura.pdf (12.90Mt)
Lataukset: 

Rajattu käyttöoikeus. Käytettävissä vain Lapin yliopiston kirjaston asiakaskoneilla.
Pylväs, Laura
Lapin yliopisto
2014
restrictedAccess
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:ula-201406061243
Tiivistelmä
Tutkielmassa tutkittiin synnytyksenjälkeistä masennusta sairastavien äitien blogeissa ilmaisemia sosiaalisen tuen kokemuksia ja merkityksiä. Kiinnostuksen kohteena oli, millaista sosiaalista tukea synnytyksenjälkeistä masennusta sairastavat äidit saavat ja millaisia merkityksiä äidit antavat eri sosiaalisen tuen muodoille. Tutkimusaineistona olivat seitsemän blogia eli nettipäiväkirjaa kommentteineen. Blogit valittiin sisältöperusteisesti: blogeja kirjoittavat äidit, joilla on diagnosoitu synnytyksenjälkeinen masennus. Tutkimus on luonteeltaan kvalitatiivinen tutkimus. Tutkielman teoreettisena viitekehyksenä toimi sosiaalisen tuen teoria ja tutkimuksessa sovellettiin fenomenologis-hermeneuttista lähestymistapaa. Tutkielman aineiston analyysissä käytettiin apuna teoriaohjaavaa sisällönanalyysiä. Tutkielman analysoinnin pohjana käytettiin sekä aiempiin sosiaalisen tuen tutkimuksiin perustuvia luokituksia että aineistosta esiin nousseita luokituksia. Sosiaalisen tuen pääluokat olivat tässä tutkielmassa emotionaa linen tuki, tietotuki, konkreettinen tuki ja arvostustuki. Jokainen pääluokka jakautui edelleen alaluokkiin.

Tutkimustulokset osoittivat, että synnytyksenjälkeistä masennusta käsittelevissä blogeissa ilmeni paljon sosiaalista tukea. Sosiaalisen tuen muodoista tärkeimmät olivat emotionaalinen tuki ja arvostustuki. Erityisesti emotionaalisen tuen merkitys bloggaajille näyttäytyi vahvana. Emotionaalista tukea bloggaajat saivat eniten läheisverkostoltaan erityisesti puolisoiltaan, mutta myös blogien lukijoilta, vertaisilta. Emotionaalinen tuki välittyi kannustuksena ja rohkaisuna, yhdessäolona ja osallistumisena, fyysisenä ja virtuaalisena välittämisenä, kuuntelemisena, ymmärryksenä ja empatiana sekä sympatiana. Emotionaalisen alaluokista eniten äidit saivat ymmärrystä ja empatiaa, joiden sosiaalisen tuen lähteenä olivat useimmiten vertaiset. Vertaistuki välittyi blogeissa lukijoiden kommentoinnin kautta ja se näyttäytyi vastavuoroisena tuen muotona: ymmärrystä ja empatiaa vertaiset ilmaisivat kertomalla ymmärtävänsä bloggaajan tilannetta, tunnetta ja kokemusta sekä avautumalla omasta tilanteestaan ja bloggaajat puolestaan itse jakoivat kokemuksiaan lukijoille. Ymmärryksen ja empatian merkitys äideille oli suuri ja äidit kokivat, että vertaistuen löytyminen on ollut todella merkityksellistä toipumiselle. Vertaistuki välittyi äideille myös tietotuen ja arvostustuen kautta.

Puolison merkitys sosiaalisen tuen lähteenä korostui bloggaajien kirjoituksissa erityisesti emotionaalisen tuen, mutta myös arvostustuen kautta. Emotionaalinen tuki välittyi muun muassa fyysisenä välittämisenä, joka näyttäytyi vahvana ja tärkeänä kokemuksena äideille: sen avulla äidit kokivat olevansa taistelun arvoisia, tunsivat äitiyden merkityksellisenä sekä saivat mielihyvän kokemuksia ja voimia taistella synnytyksenjälkeistä masennusta vastaan. Vertaisten ohella positiivista palautetta äidit saivat myös puolisoiltaan. Kokonaisuudessaan positiivisen palautteen merkitys äideille oli tärkeää. Sen avulla äidit kokivat itsensä rakastetuiksi, hyväksytyksi ja ymmärretyiksi. Lisäksi positiivisen palautteen myötä äidit saivat vahvistusta itsetunnolleen sekä voimia selviytyä haasteista. Sosiaalisen tuen muodoista tietotukea bloggaajat saivat jonkun verran ja konkreettista tukea vain vähän. Tutkielman perusteella nettipäiväkirjan pitäminen osoittautui äideille sekä omaksi paikaksi purkaa tuntemuksiaan että vertaistuen jakamisen ja saamisen paikaksi.
Kokoelmat
  • Opinnäytetyöt (rajattu saatavuus) [532]
LUC kirjasto | Lapin yliopisto
lauda@ulapland.fi | Saavutettavuusseloste
 

 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisuajatAsiasanatUusimmatYksikköOppiaineJulkaisijaSarjaSivukartta

Omat tiedot

Kirjaudu sisäänRekisteröidy
LUC kirjasto | Lapin yliopisto
lauda@ulapland.fi | Saavutettavuusseloste