Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • In English
  • Suomeksi
  • In English
  • Kirjaudu
Näytä viite 
  •   Etusivu
  • Lauda
  • Opinnäytetyöt (rajattu saatavuus)
  • Näytä viite
  •   Etusivu
  • Lauda
  • Opinnäytetyöt (rajattu saatavuus)
  • Näytä viite
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Hotelli- ja ravintola-alan työntekijöiden alanvaihto ja sitoutuminen koronapandemian keskellä Suomessa

Vestenius, Kirsi (2022-06-17)

 
Avaa tiedosto
Vestenius_Kirsi.pdf (2.292Mt)
Lataukset: 

Rajattu käyttöoikeus. Käytettävissä vain Lapin yliopiston kirjaston asiakaskoneilla.
Vestenius, Kirsi
Lapin yliopisto
17.06.2022
All rights reserved
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2022061747812
Tiivistelmä
Hotelli- ja ravintola-ala kasvoi Suomessa merkittävästi ennen Covid 19-pandemiaa ja samalla se on kohdannut haasteen löytää riittävästi osaavaa henkilökuntaa. Nämä haasteet ovat maailmanlaajuisia ja aihetta on tutkittu runsaasti niin alanvaihdon kuin myös sitoutumisen näkökulmista. Käsitteet nähdään usein kolikon kääntöpuolina ja toisiinsa vaikuttavina tekijöinä. Aiemmissa tutkimuksissa esiin nousseita syitä matalalle sitoutumiselle on ollut useita, mm. alan palkkaus, työn epäsäännöllisyys ja sesonkiluonteisuus. Keväällä 2020 alkaneesta koronavirus-pandemiasta (Covid-19) on saattanut tulla yksi tekijä, joka vaikuttaa alanvaihtoon. Tämä työ tarkasteleekin koronaviruspandemian ja hotelli- ja ravintola-alan työntekijöiden alanvaihdon välistä yhteyttä.

Tutkimuskohteena on hotelli- ja ravintola-alan työntekijöiden alanvaihtoon liittyvät tekijät, tarkastelen niitä positivistisen paradigman kautta ja teorian viitekehyksenä toimii Herzbergin kaksifaktoriteoria, johon sitoutumisen käsitteet ja organisaatiositoutumisen teoria antavat taustan.

Aineisto koostuu alan työntekijöille kohdistetun strukturoidun kyselyn avulla saaduista vastauksista (N=357), jotka analysoin SPSS-ohjelman avulla käyttäen frekvenssianalyysia, ristiintaulukointia, pääkomponentti- ja reliabiliteettianalyysia, summamuuttujia, ryhmittelyanalyysia sekä korrelaatiokertoimien ja keskiarvojen tarkastelua.

Tulokset osoittavat, että kokemusvuosista nuoremmilla ja osa-aikaisessa tai määräaikaisessa työsuhteessa olevilla on heikompi sitoutuminen alaan ja he ovat alttiimpia vaihtamaan alaa. Palkan merkitys korostui työntekijöitä motivoivana tekijänä, mutta merkittävään rooliin nousee myös työilmapiiri ja arvostus. Tutkimuksen tulosten pohjalta voidaan nähdä, että Covid-19 pandemialla on yhteys hotelli - ja ravintola-alan työntekijöiden alanvaihtoon.

Tämän työn avulla saatuja tuloksia voidaan hyödyntää matkailualan yritysten työvoiman rekrytoinnin suunnittelussa. Tutkimuksen ajankohta antaa näkemyksen yhdestä ajanjakson vaiheesta koronapandemian aikana, jonka vuoksi päivitetty kuin myös alalle kouluttautuvien keskuudessa tehtävät tutkimukset toisivat aiheeseen lisää tietoa.
Kokoelmat
  • Opinnäytetyöt (rajattu saatavuus) [533]
LUC kirjasto | Lapin yliopisto
lauda@ulapland.fi | Saavutettavuusseloste
 

 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisuajatAsiasanatUusimmatYksikköOppiaineJulkaisijaSarjaSivukartta

Omat tiedot

Kirjaudu sisäänRekisteröidy
LUC kirjasto | Lapin yliopisto
lauda@ulapland.fi | Saavutettavuusseloste